Corry is baas, weet je

Corry KoningsVlak na haar zestigste verjaardag is Corry Konings plots terug in de hitlijsten. Met het nummer ‘Hoeren, neuken, nooit meer werken’ boort ze een nieuwe doelgroep aan. “Je vraagt je af wat er aan de hand is met Nederland.”

Er is wel wat voor nodig om iets lelijks uit Corry’s mond te horen. Als ze een afslag mist en dit betekent dat 400 bejaarden in Vlissingen nog langer op haar moeten wachten, zegt ze: “Dat komt omdat ik zo gezellig zit te kletsen. Even concentreren hoor jongens.”

Corry trapt op het gaspedaal, wat ervoor zorgt dat de Tomtom haar om de haverklap met een eendengeluid waarschuwt dat ze te hard rijdt. En er klinkt een piepje elke keer als er een flitser opdoemt. Flitspalen noemt Corry “rotzakken.”

Zelfs als andere weggebruikers haar ophouden, kan er nog geen lelijk woord vanaf. “Erg is dat, als ze op hun rem gaan staan terwijl ze inhalen.” Op een gegeven moment rijdt ze zo hard, dat haar Mercedes SUV met de GPS niet meer te traceren is. Althans, dat denkt Corry. Feit is dat de Tomtom ermee ophoudt, waarop Corry het apparaat aanmoedigt met: “Kom op, tutje.”

Klootzak

Later die avond, als de Tomtom weer piept en kwaakt, maakt een auto geen ruimte voor Corry. Ineens klinkt het uit Corry haar mond: “Jij bent een echte klootzak.” Ze zegt het rustig, goed gearticuleerd en zonder emotie. Alsof nieuwslezer Sacha de Boer voorleest: ‘Op het Tahirplein was het een tyfuszooi.”

Er valt een stilte in de SUV. De anderen in de auto, fans Nel en Thea, de fotograaf en de verslaggever laten het even op zich inwerken. Corry Konings zei klootzak. Het is wennen.

Dat was het ook voor veel van haar fans, toen een paar weken geleden de soundtrack voor de film New Kids Nitro uitkwam. In het refrein zingt Corry met haar bekende snik ‘hoeren, neuken nooit meer werken’. Sommige bewonderaars reageerden verontwaardigd. Zo zijn er vijf fans die hun reeds gekochte kaartje voor het optreden in het woon- en verzorgingstehuis in Vlissingen hebben ingeleverd.

Konings: “Doordat ik het zing, is het als een bom ingeslagen. Mensen verwachten dit niet van Corry Konings. Je moet er de humor van inzien. Het is een uitje. Ik zie het als carnaval.”

Terwijl ze een paar weken geleden nog heel Nederland en België afreisde om bij radioprogramma’s aandacht te vragen voor haar nieuwe cd ‘Lachend door het leven’, was ze dankzij de single met NewKids, dat Corry steevast “dat gekke liedje” noemt, een trending topic op Twitter. Prompt mocht ze aanschuiven bij De Wereld Draait Door, hét podium voor een artiest om de verkopen op te schroeven. Corry: “Ik maak een liedje met een paar woorden die je in je leven niet gebruikt en iedereen wil een interview. Je vraagt je af wat er aan de hand is met Nederland. Je zou het verloedering kunnen noemen, want moeten we dan allemaal schunnige liedjes gaan maken?”

Ali B

Dat ze een nieuwe doelgroep had aangeboord merkte ze toen haar 17-jarige zoon Joeri het nummer draaide en Konings met de vrienden van haar zoon een polonaise door het huis liep. “Ze vonden het fantastisch.” Onlangs nam ze ook een reggae-versie van ‘Mooi was die tijd’ op met de band JAH6 en voor het Tros-programma ‘Ali B op volle toeren’ maakte ze een interpretatie van een nummer van rapper Kempi – en hij vertolkte met Ali B ‘Huilen is voor jou te laat’.

Tijdens de perspresentatie van de nieuwe serie, roept presentator Ali B: “Corry Konings en Kempi zijn de tranentrekkers van dit seizoen.”

Rapper Kempi – tatoeages in zijn gezicht en de oordopjes van zijn telefoon altijd in zijn oren – krijgt het in de uitzending te kwaad als Corry zijn nummer zingt. Ook tijdens de persviewing dreigen er zich weer echte tranen bij zijn getatoeëerde waterlanders te voegen. Ali B: “Je zat weer te janken he?”

Kempi, die voor verschillende geweldsdelicten werd veroordeeld, verklaart het Corry-effect: “Dankzij haar ben ik meer uit mijn schulp gekropen. Hoe ze met me omgaat, daardoor voel ik me meteen comfortabel. Echt een toffe vrouw, man. Ze is baas.”

“Als rapper had ik het maximale wel zo’n beetje bereikt, kon ik niet echt verder groeien weet je. Dankzij Corry ging een nieuwe wereld voor me open. Als iemand van dat kaliber je goed vindt… Man, dan is de sky de limit.”

Even later lopen Corry en Kempi elkaar omarmend door de gang van de Tros. Kempi heeft nog een aantal plannen met Corry, hij wil misschien iets met haar doen voor KWF kankerbestrijding. Corry heeft op haar beurt weer plannen voor een duet met Ali B voor carnaval of het Europees Kampioenschap voetbal. Tegen Kempi zegt ze: “Bel of mail me anders even dan kijken we wat we kunnen doen. Gezellig!”

‘Als u nog kunt bewegen mag dat’

Terwijl de nieuwe fans zich nog vooral op Facebook en Hyves ophouden – het aantal vrienden op Hyves schoot richting 15.000 vrienden – zijn het vooralsnog de trouwe fans die naar haar optredens komen. Als Corry voor het woon- en verzorgingstehuis in Middelburg parkeert, stormen er vier mensen op de auto af. Ze komen helpen met het uitladen van cd’s en dvd’s die de zangeres na het optreden verkoopt.

Corry zelf rent de centrale hal in, waar 400 bejaarden in rotanstoelen of elektrische rolstoelen al een uur lang naar een leeg podium zitten te staren. Tientallen rollators staan aan de zijkant geparkeerd en hier en daar steekt een infuus boven de grijze hoofden uit. Konings: “Als u nog kunt bewegen mag dat. Of dansen. Zitten kan nog zo lang, ja toch?”

Dat laat Johan de Schrijver, een 34-jarige fan die een kaartje heeft gekocht voor dit optreden, zich geen twee keer zeggen. Tot de oproep van Corry heeft hij op het puntje van zijn stoel foto’s zitten maken, een krans van takken aan haar uitgereikt en zitten zwaaien. Samen met een paar bejaarden zet hij een polonaise in op de klanken van ‘Leven en laten leven’.

De Schrijver, die een groot wit shirt met ‘Corry Konings in Concert’ en een Corry Konings-sjaal draagt, zegt dat hij aan het eind van dit jaar “precies 24 jaar” fan is. Zeven jaar geleden kreeg de adoratie van Corry een extra dimensie, toen hij eerst zijn oma verloor en een maand later op dezelfde dag zijn vader en opa. “Ik heb toen huilend een brief aan Corry geschreven. Haar muziek geeft me ondersteuning en kracht. Corry is alles voor mij.”

Zo’n beetje elke volkszanger heeft een groepje trouwe fans als De Schrijver en consorten. Het is bijvoorbeeld algemeen bekend dat de fans van Frans Bauer altijd welkom zijn bij de volkszanger voor een kopje koffie. Corry gaat nog een stapje verder, want de grens tussen fan en vriend is soms compleet vervaagd. Zo is er de 51-jarige Thea. Zij houdt de Hyves-pagina van Corry bij en vergezelt haar, samen met haar vriend Chris, die ook al fan is, regelmatig naar een optreden. Nel (73) heeft het nog verder geschopt. Zij was eerst fan, paste toen op de kinderen van Corry en nam onlangs haar intrek in Corry’s villa.

Na haar optreden maakt Corry uitgebreid tijd voor haar fans. Ria de Witte, die ook al een ‘Corry in Concert’-shirt aan heeft, zegt verschillende keren dat ze graag een Corry Konings-paraplu zou krijgen. “Maar ja, dat gaat zeker niet met de post?” Als er nog even geen reactie komt van haar idool, vraagt ze aan de verslaggever: “Als ik naar jou nou 10 euro overmaak, zou jij dan kunnen zorgen dat ik zo’n paraplu krijg?”

Corry werkt zich op dat moment door een stapel van tientallen cd-hoesjes, posters en platencovers van De Schrijver heen. Met een stift schrijft ze ‘Veel liefs Corry’ op alle verzamelitems. De Schrijver heeft ze op Marktplaats op de kop getikt en wil ze naast de andere Corry Konings-dingen hangen bij hem thuis. “Maar dan moet het wel gesigneerd zijn, want alles bij mij in huis is gesigneerd door Corry.”

Ria verzucht nog eens dat ze het “toch wel erg jammer” vindt dat die paraplu niet opgestuurd kan worden. Anderhalf uur na het optreden, als Corry haar auto inlaadt, probeert Ria het nog een keer: “Zeg Corry…” En met succes: er blijkt nog een paraplu in de auto te liggen. Enthousiast zwaait ze Corry ermee uit als die koers zet richting Etten-Leur voor een optreden bij Brabant Toppers.

Albert West

Brabant Toppers is een wekelijks programma waar talenten en sterren uit de provincie een nummer zingen tussen het publiek van een café. De mensen hier hebben ook allemaal een band met Corry, of ze nu uit haar geboortedorp Willibrord komen of haar al jarenlang volgen. Zanger en streekgenoot Albert West legt uit: “Ze is een lief meiske. Wat dat betekent? Dat het een schatje is.”

De hernieuwde aandacht voor Corry Konings heeft hij met verbazing aangekeken. West, die zelf de crisis voelt in het teruglopen van optredens, zou toch niet snel zo’n stunt uithalen als Corry deed met New Kids. Voordat hij daar iets over zegt, wil hij eerst benadrukken dat hij hiermee niets negatiefs over Corry wil zeggen. Dan zegt hij: “Zo’n nummer is niet aan mijn mind gegeven. Ik ben een andere artiest. En dat hoop ik ook te blijven.” Hij voegt toe: “Niks ten nadele van anderen overigens.”

Nadat de presentator Ivo Franklin het publiek heeft opgewarmd met ‘Hebben we zin in een kertfeesie!’ en ‘Dat mag enthousiaster!’, vraagt West aan de verslaggever: “Dit is zeker wel een cultuurschok voor je?” Even later zingt West ‘So Much’, een, naar eigen zeggen, “prachtige ballad die door een Amerikaan is geschreven.” Corry zingt ‘Oh droom maar van een wit kerstfeest.’

En daarna rolt Corry weer van fotomomentje in omarming en van interview in uitreiking van een boek. Als ze even later een kopje soep heeft geregeld voor haar gevolg, zegt Thea: “Waar haal je toch de energie vandaan?”

Nel, die naarmate de avond vordert steeds nukkigere opmerkingen maakt en hierdoor nog meer op Nel Veerkamp lijkt, merkt op: “Dat breekt je nog eens op.”

Corry zegt dat ze gewoon veel energie heeft en dat op bepaalde momenten weer oplaadt. “Morgen heb ik niks, lig ik lekker op de bank. Heerlijk.” Om haar argument te onderbouwen, geeft ze als voorbeeld die ene periode dat ze dag in dag uit werkte en toen naar Suriname ging op vakantie. “De eerste drie dagen van de vakantie heb ik toen aan een stuk geslapen. Toen was ik er weer.”

“Ja, maar toen was je wel veertien jaar jonger,” mompelt Nel.

Een dikke, grijnzende Budha

De volgende ochtend zit Nel aan een broodje in de keuken van de enorme villa in Berkel-Enschot, vlakbij Tilburg. Voor elk van de bewoners in de villa – Corry, Nel en zoon Joeri (17) – is er een eigen gedeelte. Nel zit graag bij de flatscreen in de keuken, Joeri heeft een eigen discotheek en Corry hangt graag op de bank voor de flatscreen in de huiskamer. Buiten liggen er een zwembad en een tennisbaan, hetgeen wordt overzien door een beeld van een dikke, grijnzende Budha (een cadeau van de fanclub).

Nel beleeft die dag haar coming out. In een paginagroot artikel, met de titel ‘Corry Konings woont weer samen… met de oppas van haar kinderen’ doet het AD uit de doeken dat ze haar intrek heeft genomen in de enorme villa. “Word ik toch nog beroemd,” zegt ze.

“Vijf jaar geleden overleed mijn man. Toen was ik alleen en als je alleen bent, dan komt niemand meer he? Dan zie je ze niet meer. Toen Corry terugkwam uit Spanje (ze had daar drie jaar een restaurant met haar inmiddels ex-vriend, red.) vroeg ze of ik bij haar in wilde trekken. Binnen twee maanden had ik mijn huis verkocht en zat ik hier. Had ik vijf jaar geleden al moeten doen.”

Als Corry haar krulspelden in heeft, schuift ze ook aan in de keuken. Over Spanje heeft ze het liever niet meer, ze is blij dat ze terug is in Berkel-Enschot. Liever praat ze over alle plannen die ze heeft. Zo wil ze een webshop opzetten waarin ze een gezichtsmasker en andere middeltjes gaat verkopen, de cd-box ter ere van haar 60e verjaardag komt snel uit, ze heeft nog een verlanglijst aan duetten die ze op wil nemen en de kerstverlichting moet voor 1 december in de tuin…

“Een paar jaar geleden wilde ik het even rustiger aan gaan doen, maar nu even niet. Mijn leven staat zo in de positiviteit. Het gaat geweldig. Nu ben ik nog vitaal. Straks als ik zeventig ben, wordt het waarschijnlijk minder. Daarom moet ik er nu van genieten.”

Het netwerk van New Kids

Behalve Corry Konings hebben de New Kids nog meer fans. Brabantse sterren als Frank Lammers, Hans Teeuwen en Theo Maassen namen graag een rolletje in de eerste film New Kids Turbo. Maar ook buiten Brabant liften mensen graag mee op het succes van de New Kids, zo produceerde Eyeworks van Reinout Oerlemans zowel New Kids Turbo als Nitro, die 8 december in première gaat. Artiestenbureau Jan Vis probeert op het moment voor elkaar te krijgen dat Corry en Ronnie hun hit ‘Hoeren, neuken nooit meer werken’ in discotheken gaan vertolken. En dan is er nog Duitsland… New Kids Turbo was vorig jaar de week na uitkomst de best bezochte bioscoopfilm van het land. Voor de nieuwe film heeft Corry al het refrein ingezongen ‘Huren, bumsen nie mehr schuften’.